Despre ruleta si cum sa jucam

Iata cum incep seria de articole despre jocul la ruleta. Desi, poate, v-ati asteptat sa fac o introducere in care sa vorbesc despre istoria ruletei sau despre tipurile de ruleta si pariuri, n-o s-o fac. Daca exista persoane interesate de aceste aspecte, le recomand calduros sa consulte Wikipedia. Si, fara gluma, chiar este un articol interesant.

Ei bine, vreau sa analizez putin jocurile de noroc in general. De ce atrag atat de multi oameni, de ce sunt bune, de ce nu sunt bune si asa mai departe, puteti afla citind pe Internet. Pe scurt, sunt bune pentru ca te destind, pentru ca iti plac, pentru ca poti castiga o multime de bani. Nu sunt bune pentru ca pot crea dependenta si te pot ruina. Totusi, un prim lucru important cred ca ar fi sa gasim raspunsul la o intrebare simpla: care este scopul? Sau: de ce ne atrag jocurile de noroc?

In primul rand, constient sau inconstient, cei mai multi oameni practica jocuri de noroc mobilizati de castigurile pe care le pot obtine. Mecanismul e simplu: domnul John merge la cazino cu 100$ (pe care i-ar putea folosi la orice altceva) gandindu-se ca, intr-o jumatate de ora, ar putea iesi de acolo cu 1000 (pe care-i va folosi la mai multe). Sau cu mai mult. Mult mai mult. Pentru ca oamenii sunt atrasi de bani facuti repede si le place sa viseze. Problema e ca, pe masura ce visezi, visul devine tot mai indraznet. Si, probabil, John va ajunge la fantezii in care patronul vine si-l roaga sa accepte tot ce-a castigat, plus un bonus si bautura din partea casei toata seara, doar sa nu mai joace. 

Nu va lasati pacaliti de ce va spun unii si altii. Acel "am fost la ruleta si-am pierdut, dar nu ma intereseaza, eu joc ca sa ma distrez"/ "am fost la ruleta si-am castigat, dar nu conteaza, oricum am mers ca sa ma distrez" e o mare minciuna, fie ca persoana care o spune e constienta de asta sau nu. In cele ce urmeaza, voi argumenta putin ce-am spus mai sus.

Daca te distreaza sa joci la ruleta, doar de dragul de-a juca, poti sa-ti cumperi o ruleta micuta pentru acasa sau sa joci pe Internet, pe site-uri de tipul Play for Fun. Daca joci pe bani reali, fraza cu distractia este, in mod clar, o deformare a realitatii. Pe de alta parte, de ce multi nu se lasa chiar daca pierd foarte mult? In momentul in care nu mai au bani la ei, se imprumuta de la casa sau de la camatarii care stau uneori prin preajma. Ce-i mai grav e ca unii chiar nu vor sa constientizeze ca joaca pentru bani.

Aceasta este una din marile greseli ale practicantilor de jocuri de noroc: nu-si stabilesc obiectivul. Bani, distractie, bani si distractie? Si sa va mai spun ceva: exista persoane pline de bani care merg cu gandul sa se distreze. Foarte putini sunt insa cei al caror obiectiv nu se schimba pe masura ce joaca. Gandul ca poti face mii de euro intr-o ora iti zdruncina serios mintea. Si, cand vezi ca pierzi, desi ai putea castiga (eventual ii vezi pe altii care castiga), esti tentat sa joci in continuare. Doar ca nu mai poti juca precaut, pentru ca gandul tau sta la averi castigate repede (sau la recuperarea pierderilor suferite pana in acel moment).

Pe de alta parte, ii felicit pe cei care au atat de multi bani incat isi permit sa joace exclusiv de dragul distractiei. In ceea ce ma priveste, nu inteleg ce e distractiv in a pierde bani. De aceea, recomand tuturor sa aiba un obiectiv clar atunci cand mizeaza pe noroc: "JOC PENTRU BANI". "N-AM NEVOIE SA PIERD CA SA MA SIMT BINE. N-AM NEVOIE SA PIERD BANI CA SA-MI ASTAMPAR SETEA DE ADRENALINA". In viitor, se va vedea cat este de importanta o astfel de gandire.

Sper ca am clarificat aspectul acesta. M-am referit la jocurile de noroc in general, pentru ca aici este o trasatura comuna a lor. In urmatoarele articole, ma voi referi strict la ruleta. 

Un alt lucru destul de important este sa-ti alegi locul unde joci. Fie ca mergi la Club Admiral, la Perla Princess, la un cazino de cartier sau ca joci pe net, nu juca gandind "lasa ca vad eu". Desi multi nu acorda atentie acestui aspect, miza minima este foarte importanta. In functie de stilul de joc al persoanei, de stategia folosita (cred ca toti jucati cu o strategie, fie ea si discret schitata), trebuie sa te gandesti inainte sa incepi: "Imi pot permite sa duc strategia pana la capat? Pot sa pierd cateva maini, pentru ca apoi sa recuperez?". Intelegeti ideea, sper. In orice caz, nu veti merge la Hilton cu 50 RON in buzunar daca vreti ca sansele de a iesi cu profit de acolo sa fie de minim 50%. Sa nu uitam: iti trebuie mult calm, asa ca si atmosfera este importanta. Evitati locurile foarte zgomotoase sau populate de oameni pusi pe scandal. Desigur, fiecare poate gasi o multime de alte criterii... chiar as incuraja o astfel de gandire.

Ca sa fac un mic rezumat al ideilor enuntate mai sus: 

- stabileste-ti obiectivul si fixeaza-ti-l in minte inainte de a incepe;
- joci ca sa castigi; poti sa te distrezi si altfel;
- nu juca oriunde, ci alege-ti bine locul, in functie de stilul de joc, de atmosfera etc

Ce am discutat in acest "curs" este primul pas in construirea mentalitatii necesare pentru a avea un anumit profit din jocuri de noroc. Desi sunt lucruri evidente (cel putin, asa considera subsemnatul), multi le ignora. Rezultatele sunt, cel mai adesea, dezastruoase. 

A nu se ignora alt aspect: influenta celor din jurul tau, care spun "Hai, frate, nu mori daca pierzi, te distrezi, nu?". Ei bine, NU! Nu trebuie sa-ti fie rusine ca joci pentru bani. Nu e imoral, penibil sau ciudat. Imoral si penibil este sa iti doresti sa castigi, iar cand pierzi sa te fortezi sa zambesti, ca sa nu pari afectat. Retine ca nu esti unul dintre miliardarii arabi de la cazinourile din Las Vegas, acei oameni care pot sa piarda 10 milioane intr-o seara si sa priveasca suma respectiva cum privim noi o moneda de 10 bani.

Pana la urma, toata lumea recomanda sa investesti in jocuri de noroc doar bani pe care iti poti permite sa-i pierzi. De fapt, este regula numarul 1 (pe care nu trebuie sa o incalci, indiferent de cate scuze ai gasi ca s-o faci). Totusi, dupa ce i-ai pierdut, parca incepi sa te gandesti la ce ai fi putut face cu ei. 

Asa ca, dupa cum am spus: pierderile nu trebuie sa te distreze sau sa te destinda. Nu trebuie nici sa te demoralizeze si sa te faca sa te gandesti la streang (nu pun la socoteala cazul in care tocmai ti-ai pierdut casa). 

Acum, despre castiguri: orice castig, oricat de mic, este mai bun decat o pierdere. Da, exista destui care tipa ca ei nu joaca niciodata pe 100 de mii. Unii dintre ei probabil ca vor rade de tine, ca "mama, ce fraier esti". La naiba, tot asa sunt si desteptii aia de la pariuri care incearca sa castige zeci de milioane cu 3 RON. Si care spun ca lor le plac doar pariurile de milioane. Problema e ca nu prea castiga. Deci, daca simti ca "nu prea merge", renunti cat inca ai profit/ inainte sa-ti maresti pierderile. Dar, asta voi dezvolta in viitor.

Nu in ultimul rand, sa nu ne lasam "sedusi" de ideea ca prin cazinouri merg doar smecherii si, daca ai intrat acolo, deja se uita lumea la tine altfel. Ma rog, e adevarat ca nu in fiecare zi esti privit ca o sursa de venit, dar asta e alta discutie. NU MERGE LA CAZINO DOAR DE DRAGUL DE-A TE ALATURA "LUMII BUNE" SAU DE-A TE SIMTI MAI PUTERNIC, MAI SMECHER ETC". Poti sa fii apreciat si fara sa-ti risti banii.

Cand ai intrat in cazino (in viata reala sau pe Internet), trebuie sa uiti de lacomie, de teama, de grandomanie, de privirile celor din jurul tau, de orice ti-ar putea afecta jocul. Ai in fata un adversar puternic, cu multe avantaje. Infrangerea nu poate fi privita ca o victorie, oricat ai vrea sa te minti in sensul acesta. Ai mers acolo ca sa le iei banii, nu ca sa contribui la "fondul de BMW" al patronului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu